Neked mi a körzetszámod?

it_guru I 2009.10.10. 07:24Bookmark and Share

Nagy kihívás előtt a telkócégek, olvasom és nem győzök azon csodálkozni, hogy ez még valahol hír lehet. Tessenek észbekapni, 2009-et írunk, a telefonálási szokások radikálisan átalakultak. Nagyjából 15 éve volt minden szolgáltatónak arra, hogy felkészüljön erre, ha nem sikerült sajnáljuk.

Én személy szerint nem siratom a vezetékes telefont, rég lejárt az ideje, sosem fogok nosztalgiával visszagondolni a betárcsázós internetre sem. Most sem kell sírni, bizony az Alcatel elnök is jól látja, az adatszolgáltatásé a jövő, már ittvannak az okostelefonok csak ki kell szolgálni őket. Közvetlen főnököm két hete érkezett haza Tokióból, és elmesélte hogy ott az iPhone például azért nem megy, mert nem lehet rajta tv-t nézni.

Egy tévéadás pedig nem kis adatforgalmat jelent, talán ez lesz a távközlés és azon belül is a mobil távközlés jövője. A hanghívások persze nem tűnnek el, de a szokások átalakulnak erősen. Éppen a héten jártam Pozsonyban a cég új irodáját összekalapálni, ahol már rögtön egy Skype előfizetéssel nyitottunk. 13 dolláros átalánydíjért hívható egy rakás vezetékes szám világszerte. Kell egy PDA, amin van Skype és 3G vagy wifi, tessék már lehet is telefonálni, még csak irodára sincs szükség. Az alatt a pár nap alatt amíg kinn voltam én is ezt használtam a mobil helyett. Szerencsére nem vágnak földhöz az árak, de a roaming tarifákat egyszerűen pofátlannak és aránytalannak tartom a külföldi mobilnetet meg ne is említsük.

Ez persze a végfelhasználó nézőpontja, nekem tökmindegy, ki vagy hogyan szolgáltat, csak az ár és a minőség számít. Ahogy az Alcatelnél is gondolkodnak, itt az ideje átalakítani a szolgáltatásokat és hangsúlyt fektetni a minőségre. Nyilvánvaló, hogy egy egyszerű telkomcég nem fog megélni, sőt a hálózatépítés és üzemeltetés biztosan veszteséges lesz. Aki ehhez nem talál más tevékenységi kört az könnyen elbukhat egy, a Skype-hoz hasonló szolgáltatáson, akik gondolom a hálózatüzemeltető zsebeit nem tömik tele az átalánydíjból befolyt pénzzel. Várható volt, hogy az internet, az IP telefon és társai előbb-utóbb lenyomják a telekom cégeket, a kérdés csupán az, időben sikerül-e lépniük, vagy eltűnnek a süllyesztőben? Utóbbi esetben pedig mi lesz a felhasználókkal, mert most ugyan nem látszik, de ezek nélkül a cégek nélkül összeomlana a kommunikációnk, még ha veszteségesek is. Attól pedig, hogy a távközlés állami kézbe kerüljön az isten mentsen minket!

A bejegyzés trackback címe:

https://itguru.blog.hu/api/trackback/id/tr821438938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása