Az évszázad pere

it_guru I 2009.10.28. 07:05Bookmark and Share

A Nokia baltával esett az Apple-nek bizonyos szabadalomsértések miatt. A dolog várható volt, a mobiliparban, aki valamit gyártani akar, annak tejelnie kell a Nokiának.

Első körben szögezzük le: a Nokia nem egy aljas húzással próbál alávágni az Apple-nek, ha a szűkszavú sajtóközleményt elolvassuk nyilvánvalóvá válik, az egyeztetések eddig folytak. Persze a Nokiának sem jön rosszul, ha fizetnek nekik egy valag pénzt, akkor is ha peren kívül sikerül megegyezni, akkor is ha esetleg megnyerik a pert.

Amit tudni lehet, hogy az Apple az iPhone piacradobásával vastagon beletenyerelt a mobilgyártók lelkébe, amit sokan nem néztek jó szemmel. Fogást könnyű volt találni rajta, már régebben rebesgették, hogy az Apple nem nagyon szeretne fizetni a különböző felhasznált technológiákért, nyilvánvaló volt, hogy előbb-utóbb szorult helyzetbe kerül. A Nokia például nem használ kétujjas nagyítási kicsinyítési technikát érintőképernyős eszközeiben, mert az Apple szabadalom, helyett van a bénácska, de működő körkörös. Egy jó ötletet levédeni sokak szerint teljesen jogos, mert jó ötlet és kész. A GSM technológia alapjait viszont nem, mert hogy jön ahhoz valaki, hogy alapvető dolgokat levédjen. Ez a vita lángolt most fel újfent a per kapcsán és való igaz, „puncinagyítás” nélkül lehet telefont gyártani, de GSM technológia nélkül bajosan.

Az ellenzők és rosszakarók rázzák az öklüket, hogy hogy jön valaki az alapdolgok levédéséhez. (Most tegyük túl magunkat a fórumokon tapasztalható „az Apple szar” vs. „a Nokia szar” vallásháborún, aki ilyenbe megy bele, kerüljön is el messziről.) Hát kérem az alapdolgokat se most találták ki, és egy cég bizony rengeteg pénzt ölt abba, hogy ezeket kifejlessze és optimalizálja. Akármennyire alap számunkra most, valaha ez sem volt szabvány és valószínűleg a Nokia költötte a legtöbbet arra, hogy az általa fejlesztett technológia maradjon forgalomban kiütve minden riválisát. Ki lenne olyan hülye, hogy milliárdokat öl egy technológia kifejlesztésébe, ha néhány év múlva ingyen lesz köteles utánadobni a konkurenciának.

A követelés jogosságát jelen esetben ne firtassuk, bízzuk ezt a bíróságra. Bár valószínű mindkét fél biztosra megy, hiszen a Nokia hülye lenne egy bizonytalan kimenetelű perbe belemenni, de valószínűleg így vannak ezzel azt Apple-nél is. Tekintve, hogy mind Apple, mind Nokia termékeket is használok, kíváncsian, de tökéletesen érzelemmentesen várom a dolog végét.

A bejegyzés trackback címe:

https://itguru.blog.hu/api/trackback/id/tr941477009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.10.29. 13:34:36

Bezzeg Billgécnek senki sem mer neekiesni. Mert az felvásárolja az egész bíróságot...

RSS

süti beállítások módosítása