Háború, háború, ördög, ördög, gránát

it_guru I 2009.11.24. 11:41Bookmark and Share

Mindenki ismeri azt a 1,5 perces Akela számot, aminek a szövege annyi, mint a poszt címe. Ez jutott eszembe az új USB kulcsról, amit találtam minap a neten. A mini gránát formájú USB kulcs több mint 8 giga adatot tud tárolni, kemény műanyag burkolata, fekete militáns színe pedig könnyedén összetéveszthetővé teszi a hagyományos gránátokkal.

Előre látom magam előtt, amikor a reptéren átvilágítják a decens - esetleg arab - bizniszmen aktatáskáját és a toll, laptop, filofax mellett a röntgen mutat néhány gránátot is.

Ugyanígy izgalmas az a fajta válasz az adatlopás problémájára, amit az Ironkey gyártója adott. Az Ironkey flashdrive-ok katonai rendelésre olyan kódolást alkalmaznak az adatokon, melyet senki nem tud feltörni, a felhasználón kívül. Alap gond, hogy egy 8 gigás übermini flashdrive ellopása milyen gondokat okozhat. Az Ironkey 10 hibás kódmegadást tesz lehetővé, ha a 10. is sikertelen, a kódoló chip önmegsemmisít, mind magát, mind az adatokat. Ha netán mr. hacker az adatokhoz fizikálisan próbálna hozzáférni, akkor sem ér semmit a kódoló chip nélkül, nem beszélve a feszegetésre azonnal működésbe lépő önmegsemmisítőről. Maga a kód szinte feltörhetetlen, 128 bites AES hardveres kódolással vannak védve a jelszavak (természetesen jelszó nélkül esélytelen használni a flash-t). Az USB-n található egy gyárilag betett Firefox is, ami biztonságos böngészést tesz lehetővé a drive-ról. Demo itt. A gránátos csak tech és FPS őrült srácok játékszere, azonban az Ironkey USB-k jelenleg is bevetés alatt állnak Afganisztánban és Irakban.

A bejegyzés trackback címe:

https://itguru.blog.hu/api/trackback/id/tr481548544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

RSS

süti beállítások módosítása