Bársonyos forradalom

it_guru I 2009.10.01. 12:18Bookmark and Share

Van egy rossz szokásom, valahogy sosem sikerül vigyázni a cuccaimra, a használati tárgy az én fogalmaim szerint legyen strapabíró és tartós. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csapkodom vagy dobálom a laptopot, a telefon vagy éppen az mp3 lejátszót, de előfordulnak balesetek. Ültem már fényképezőre, ejtettem le telefont és számos laptop merevlemezét kinyírtam már.

Alapvető elvárásom, hogy mobileszközben nálam ne legyen mozgó alkatrész, a sportoláshoz használt mp3 lejátszó is inkább flash memóriás és kisebb kapacitású, mint sérülékeny. Persze a memóriáknak van egy meghatározott maximális kapacitása, azon felül egyelőre nehéz és költséges terjeszkedni. A merevlemez még mindig a legolcsóbb megoldás, akkor is, ha a konstrukcióját már jóval meghaladta a technológia.

Ekkor jött a képbe a józan paraszti ész, amit csupán tisztelni tudok és ami mindig lenyűgöz. Az alábbi hírt olvasva  az első reakcióm az volt, hogy „hát ez nekem miért nem jutott eszembe.” A dolog rém egyszerű, az én otthoni gépemben is négy darab merevlemez van egy RAID kártyára kötve, miért ne lehetne ugyanezt megcsinálni memóriával is. Azt persze nem írják hány darab ssd van egybekötve, de végeredményben nem is számít, csak az, hogy mozgó alkatész nélkül 2TB kapacitás mellett 4GB/s sebességet produkál egy winchesterhez képest minimális fogyasztással. Amire a termék gyártói sem térnek ki honlapjukon az a zajszint. Feltételezem egy ilyen kártya sokkal kevesebb zajt bocsát ki magából, mint egy merevlemez, igaz a képeken szemmelláthatóan van rajta hűtő. A gyártó valószínűleg elsősorban ipari felhasználásra szánhatja termékét, olyan helyeken ahol a hatalmas adatforgalmat gyorsan és lehetőleg gazdaságosan kell kezelni. Szerencsére a PC felépítésének köszönhetően akár az otthoni gépbe is beilleszthető egy ilyen kártya.

A méretei egyelőre elrettentőek, csak szerverbe vagy desktop gépbe szerelhető, de az idő múlásával valószínűleg elkészül a hordozható változata is. Ez az apróság megoldaná a laptopokkal kapcsolatos állandó merevlemez problémáimat. Az egyetlen negatívuma az ár, ami közember számára meglehetősen durva, az 1TB-os kereskedelmi forgalomban kapható verzió 5000 amerikai dollárt kóstál. Ebből azért még jó néhány laptopvinyó kicseréltetése kijön, még talán akkor is, ha a Kürttel bányásztatom le róla az adatokat.

A trend mindenesetre látszik és ez igazán üdítő, éljenek és sokasodjanak a mozgó alkatrész nélküli adathordozók! Az IT világban tapasztalható eszetlen fejlődés egyik legjobb tulajdonsága, hogy az ilyen és hasonló fejlesztések hihetetlenül gyorsan elterjednek és a tömegtermeléssel az áruk is elfogadható szintre csökken. A Super Talent egyébként már korábban belopta magát a szívembe a 32GB-os vízálló pendrivejával  Úgy tűnik érdemes odafigyelni rájuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://itguru.blog.hu/api/trackback/id/tr71420361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása