Mobil adatroaming és erkölcs

it_guru I 2009.08.23. 17:29Bookmark and Share

Mivel pontosan rálátok a mobil adatroaming tarifákra, cégünkben is számtalanszor kapunk elszámolást és számlát, ezért egy roppant, erkölcsileg aggályos dologra hívnám fel a figyelmet, amit egyetlen cég sem szeret reklámozni magáról...

Az alábbi bejegyzésben minden adatot megváltoztattam, a neveket és a számokat is, ugyanis nem szeretném, ha kiderülne, hogy honnan és miként. Azonban a számokra különösen felhívnám a figyelmet: csak a pontos összeget, de az arányokat nem változtattam meg.

A minap kijött egy számla az egyik nagy mobilszolgáltatótól. A cég előfizetésébe összesen 7 kolléga mobilinternetes előfizetése tartozik bele, a továbbiakban az ő nethasználati és adatforgalmi szokásairól lesz szó, és hát az őket érintő fiskiális kérdésekről. A hét kollégából mindösszesen kettő kolléga használja érdemben a sticket, tehát kettő ember adatforgalmáról beszélünk.

Két kollégám, nevezzük őket Pistinek és Bélának eléggé komoly nethasználók. Természetesen mindenkinek van egy céges kerete, amit nálunk fizet a cég, a többi a felhasználót terheli, tehát nem feltétlenül fizetnénk azt, hogy pl. én itt blogolok a laptopomról... :)

Béla és Pisti összesen (havi) 9,8 milliós adatforgalmat csináltak. Nem írtam el, tényleg. Oké, ez a roppant gáláns szolgáltató által kedvezmények, előfizetési díjak meg minden cucc levonása után körülbelül 1-1.200.000 forint befizetését jelentené. Csak hogy világos legyen, egy személy nálunk maximum 40.000 forintot engedhet meg magának céges keretek között, ezt az összeget pedig úgy lőttük be, hogyha nem torrentezik meg ilyesmik, akkor a sima szörföléssel és mailezéssel ennyibe bele kell férnie. A heti filmcsomagját, ha van mersze, töltse le otthon, otthoni előfizetésen.

Amikor megtudtam az összeget, azonnali kezdeti szívroham alakult ki nálam, egyesek szerint agyvérzést kaptam. :) Rögtön felhívtam a szolgáltatónál dolgozó fejlesztőbarátomat, aki közölte, hogy nehogy felkössem magam, mert sehol sem vagyok az 9,8 misimmel. Az eddigi rekord 72 milliós havi számla volt. Igen, annyi. Egyetlen stickre.

Ugye nyilván egy ilyen számlánál illene azonnal pereskedni. Nem? Hát nem. Itt a bökkenő: minden előfizetésnél van egy beállított keret, egy adatforgalmi limit, ami belefér a havi díjba. Ha ezt a limitet Béla túllépi, akkor a rendszer automatikusan átvált Kb alapú számlázásba, tehát az adatforgalmi díj szorzódik. Nem kicsit, nagyon. Ez ugye azt jelenti, gyengébbek kedvéért, hogyha a hó elején átléped a limitedet, akkor onnantól kezdve az index.hu letöltése a gépedre, egyetlen alkalommal is ezres tételt jelent a számlán.

Akkor most nyilván mindenki jön azzal, hogy hát kedves guru úr, te vagy a hülye, hogy engeded a munkatársaknak, hogy már hó elején túllépjék a limitet az esedékes hó eleji "hóvégén ezeket a filmeket szeretném megnézni" torrentekkel. Nem, a céges gépekről több más program mellett a torrent is le van tiltva, a rendszergazda erről gondoskodott. Béla elmondása alapján a túllépés oka egyszerű: YouTube.

És itt jön a lényeg, az etika, erkölcs. Minden egyéni extrém adatforgalomról a szolgáltató csak akkor értesíti az előfizetőt, ha az előzetesen szerződésben kérte az értesítést. Az automatikus értesítés kizárólag magánelőfizetőkre vonatkozik, cégekre csak akkor, ha szerződésben le van fektetve.

Kérdés az, hogy jogilag vagy erkölcsileg megengedhető-e, ha túlfut a számláló, akkor nem szólsz erről az ügyfelednek (mivel nem rögzítettétek szerződésben, hogy kellene), hanem megvárod, míg kézhez kapja a számlát, reménykedve, hátha befizeti reklamáció nélkül? 

Tipikus magyar lehúzó ipar.

A bejegyzés trackback címe:

https://itguru.blog.hu/api/trackback/id/tr731333006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása